Y-Säätiön omistama M2-Kodit rakennuttaa kaksi massiivipuukerrostaloa Jyväskylän Mannisenmäkeen. Rakennuttajan mukaan vastaavia, täysin massiivipuurunkoisia kerrostaloja ei ole muualla rakenteilla, joten kyseessä on ensimmäinen kohde Suomessa. Kerrostalojen rakentamisessa pyritään minimoimaan niiden hiilijalanjälki.

– Haluamme olla mukana kehittämässä ekologista, turvallista ja viihtyisää vuokra-asuntorakennuttamista, mistä massiivipuukerrostalo on esimerkki, Y-Säätiö-konsernin toimitusjohtaja Juha Kaakinen sanoo.

Projektipäällikkö Riku Lehtiö Y-Säätiöstä kertoo, että täysin massiivipuurunkoiset kerrostalot ovat uutta Suomessa. Näiden ulkoseinissä ei ole erillistä lämmöneristystä tai verhoilua, vaan CLT-massiivipuulevy jatkuu sisäpinnasta ulkopintaan. Massiivipuurakenne toimii kuten perinteinen hirsirakenne. Sisäpuolelle asennetaan kipsilevyt.

Mannisenmäen alueelle tulevien nelikerroksisten talojen rakentaminen alkaa kesällä 2019. Niiden on suunniteltu valmistuvan seuraavana vuonna niin, että asukkaat pääsisivät muuttamaan uusiin, M2-Kotien asuntoihin alkukesällä 2020. Taloihin tehdään yhteensä 48 ARA-vuokra-asuntoa.

Talojen arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtuuritoimisto AT Ky. Hankkeen rakennuttajakonsulttina toimii Jwood Ky.

Ekologista rakennuttamista

Täysin massiivipuurunkoisten kerrostalojen rakentamisessa käytetään tehdasvalmisteisia elementtejä, jotka ovat työmaalle tullessaan täysin kuivia. Rakentaminen on siten energiatehokkaampaa, koska kuivatusenergian ja työmaan lämmityksen tarve on pienempi kuin perinteisessä betonirakentamisessa. Niin ikään elementtien siirtämiseen ja kuljetukseen kuluu vähemmän energiaa, koska ne ovat kevyempiä kuin betonirakenteiset elementit.

Työmaalla kerrostalot rakennetaan sääsuojassa, jotta rakenteet eivät joudu kosteudelle alttiiksi.

– Elementtirakentaminen ja rakenteiden suojaus ovat tärkeitä. Näin asukkaille voidaan taata hyvä ilmanlaatu, rakennuttajakonsultti Jouni Liimatainen Jwood Ky:stä sanoo.

Lisäksi kerrostalojen paloturvallisuuteen ja äänieristykseen kiinnitetään erityistä huomiota.

Mannisenmäki - Arkkitehtitoimisto AT
Kuva: Arkkitehtuuritoimisto AT Ky

Talotekniikalla energiatehokkuutta

Kerrostalojen talotekniikassa huomioidaan hiilijalanjäljen minimoiminen. Kohteeseen asennetaan jäteveden lämmön talteenotto ja energiatehokas vesikiertoinen lattialämmitys. Huoneistokohtainen ilmanvaihtojärjestelmä hyödyntää lämmön talteenottoa korkealla vuosihyötysuhteella.

Talojen porrashuoneet suunnitellaan puolilämpimiksi, mikä osaltaan säästää energiaa. Taloihin tulee myös varaus aurinkopaneeleille.

Puukerrostalojen suosio kasvaa

Puukerrostalohankkeiden määrä on kasvanut vuoden aikana, ilmenee ympäristöministeriön tilaamasta selvityksestä, joka julkaistiin marraskuussa. Suomessa on selvityksen mukaan rakenteilla tai suunnitteilla yhteensä 51 puukerrostalohanketta, kun edellisenä vuonna vastaava luku oli 40.

Jos kaikki selvityksessä esille tulleet varmat ja todennäköiset hankkeet toteutuvat, nousee puukerrostalohuoneistojen määrä lähivuosina 6 000 asunnolla.

– On erittäin lupaavaa, että Suomessa on kymmeniä kokonaisia alueita, joihin on tulossa puukerrostaloja. Puun käytön lisääminen rakentamisessa on tärkeää, jotta Suomen ilmastotavoitteet täyttyisivät, puurakentamisen ohjelman ohjelmapäällikkö Petri Heino sanoo ympäristöministeriön tiedotteessa.

Massiivipuukerrostalot Jyväskylän Mannisenmäkeen

Rakennuttaja:

Kiinteistö Oy M2-Kodit

Rakennuttajakonsultti:

Jwood Ky

Arkkitehti:

Arkkitehtuuritoimisto AT Ky

Rakennesuunnittelija:

A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy

Aloitus:

kesä 2019

Valmistuu:

kesä 2020

Tämä on vain yksi esimerkki tuhansista rakennusprojekteista, joiden yksityiskohtaiset tiedot löytyvät FaktaNet Livestä. Kokeile ilmaiseksi ja tutustu kaikkiin sinua kiinnostaviin projekteihin!

Kokeile ilmaiseksi