Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n (SYK) rakennuttaman Aurum-rakennuksen peruskivi on muurattu Turun yliopiston kampusalueella. Monikäyttäjärakennus tulee pääasiassa Åbo Akademin ja Turun yliopiston käyttöön. Hankkeen kustannusarvio on 69 miljoonaa euroa.

Vanhan Juslenia-rakennuksen paikalle Henrikinkadulle nousevan Aurumin bruttoala on noin 23 000 neliömetriä. Työt tontilla alkoivat syksyllä 2018 ja rakennuksen on määrä olla valmis syksyllä 2021.

Puupintaisen rakennuksen on suunnitellut Aihio Arkkitehdit Oy. Projektinjohtourakoitsija on Skanska Talonrakennus Oy.

Ympäristövastuullista rakentamista

Aurum rakennetaan SYK:n ympäristövastuullisten periaatteiden mukaisesti, ja se saa myös osansa SYK:n vihreästä rahoituksesta. Rakennuksen lämmityksessä ja jäähdytyksessä hyödynnetään muun muassa maaenergiaa.

SYK tavoittelee Aurumille Excellent-tason BREEAM-ympäristöluokitusta. BREEAM-järjestelmä auttaa suunnittelemaan ja rakentamaan rakennuksen, jonka ympäristöjalanjälki on mahdollisimman pieni. BREEAM Excellent -tason rakennuksia on Suomessa tällä hetkellä vain muutama.

– Aurumista tulee hyvä esimerkki SYK:n vastuullisesta ja ympäristöystävällisestä rakentamisesta. Uskon, että käyttäjät viihtyvät tässä kaksi yliopistoa ja kampusta yhdistävässä maamerkkirakennuksessa, SYK Oy:n toimitusjohtaja Mauno Sievänen toteaa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n tiedotteessa.

Aurum Turun yliopistonmäelle
Havainnekuva: Aurum | Suomen Yliopistokiinteistöt Oy

Aurum tiivistää yhteistyötä

Uudisrakennus on osa Scientia Aboensis -yhteistyötä Åbo Akademin ja Turun yliopiston välillä. Rakennuksen pääkäyttäjien, Åbo Akademian luonnontieteiden ja tekniikan tiedekuntien sekä Turun yliopiston kemian laitoksen lisäksi muita käyttäjiä ovat muun muassa Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö ja kirjasto.

– Aurum on merkittävä rakennus, ei pelkästään arkkitehtonisesti, vaan erityisesti yliopistojen välisen yhteistyön kannalta. Yliopistojen mäelle muodostuu Aurumin myötä yksi Suomen merkittävimmistä luonnontieteellisen tutkimuksen ja koulutuksen keskittymistä, Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen sanoo tiedotteessa.

Rakennukseen tulee opetukseen ja tutkimukseen tarkoitetut tilat laboratorioineen, tiloja yrityksille sekä kuntosali- ja ravintolatilat.

Tilaratkaisut ovat monikäyttöisiä ja joustavia ja ne tukevat positiivista synergiaa. Ratkaisut tukevat yhteistä toimintaa ja yhteisiä palveluja. Näin varmistetaan korkea käyttöaste ja tilankäytön taloudellisuus.

Henrikinkadulle nouseva rakennus toimii yhdistävänä rakennuksena Åbo Akademilta Yliopistonmäelle siirryttäessä.

Aurum nimeksi kilpailulla

Uuden rakennuksen nimeämistä varten järjestettiin nimikilpailu. Kilpailussa saatiin yhteensä 98 ehdotusta, joiden joukosta uuden rakennuksen nimeksi valittiin Aurum.

Rakennukselle etsittiin nimeä, joka sopii kansainvälisessä yliopistoyhteisössä mahdollisimman hyvin monen suuhun ja uuden rakennuksen käyttötarkoitukseen. “Aurum” on latinaa ja merkitsee kultaa. Nimen valinneen raadin perusteluissa todetaan muun muassa että ”puu on Suomen kultaa”, joten nimi sopii tämänkin puolesta puupintaiselle rakennukselle.

Valtion taideteostoimikunta on järjestänyt yhteistyössä Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n, Åbo Akademin ja Turun yliopiston kanssa yleisen taidekilpailun, jolla haetaan ideoita taideteoksista Aurum-rakennukseen.

Aurum

Rakennuttaja:

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy

Arkkitehti:

Aihio Arkkitehdit Oy

Projektijohtourakoitsija:

Skanska Talonrakennus Oy

Kustannusarvio:

69 miljoonaa euroa

Bruttoala:

23 000 m2

Tämä on vain yksi esimerkki tuhansista rakennusprojekteista, joiden yksityiskohtaiset tiedot löytyvät FaktaNet Livestä. Kokeile ilmaiseksi ja tutustu kaikkiin sinua kiinnostaviin projekteihin!

Kokeile ilmaiseksi