Hämeenlinnan uuden naisvankilan rakennustyöt ovat käynnistyneet.  Noin satapaikkainen vankila nousee vanhan, tyhjillään olevan vankilarakennusten läheisyyteen. Hankkeen kustannusarvio on noin 34 miljoonaa euroa.

Uuden naisvankilan Rikosseuraamuslaitoksen käyttöön rakennuttaa Senaatti-kiinteistöt, joka toteuttaa turvaluokitellun hankkeen yhteistyössä SRV:n kanssa kärkihankeallianssimallilla. Rakennuksen arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto Hannu Jaakkola Oy.

Hämeenlinnan uusi naisvankila valmistuu syksyllä 2020. Rakennuksen bruttoala on 8 000 bruttoneliömetriä.

Uudenlainen vankilakonsepti

Hämeenlinnan vankilaympäristö on ensimmäinen uuden vankilakonseptin mukaisesti toteutettava kohde Suomessa ja kansainvälisestikin ainutlaatuinen hanke. Tavoitteena on, että vapauduttuaan vangeilla on paremmat edellytykset rikoksettomaan elämään.

Uudenlaisen toiminta- ja toimitilamallin vankiloille ovat kehittäneet yhteistyössä Rikosseuraamuslaitos ja Senaatti-kiinteistöjen asiantuntijaverkosto. Työhön ovat osallistuneet muun muassa vankilan henkilöstö, vangit ja eri alojen asiantuntijat. Suunnittelussa on myös hyödynnetty tutkimustietoa ja sekä kokemuksia parhaista käytännöistä. Konseptin pohjalta tavoitteena on rakentaa maailman edistyksellisin vankila.

Toiminnalla ja tilaratkaisuilla tähdätään vankien rikoksettomaan elämään. Vankilaympäristössä korostuu vangin omatoimisuus. Henkilökunnan toiminnan painopistettä voidaan muun muassa tekniikan tuella suunnata aiempaa enemmän kuntouttavaan vuorovaikutukseen ja rikoksettoman elämän valmiuksien parantamiseen tähtäävään työhön.

Ainoastaan naisvangeille tarkoitetun laitoksen tavoitteena on toimia rikoksettoman elämän oppimisympäristönä. Vankeusaika mahdollistaa myös digitaalisen yhteiskunnan kehityksessä mukana pysymisen. Sellipäätteitä kehitetään parhaillaan Rikosseuraamuslaitoksen Älykäs vankila -hankkeessa.

Hämeenlinnan naisvankila
Havainnekuva: Hämeenlinnan naisvankila.

Ainutlaatuinen rakennusprojekti

Uusi naisvankila rakennetaan samalle tontille, missä sijaitsee vanha vankilarakennus. Vankilaympäristöön tulee kattavat ulkoilualueet, joissa on mahdollisuudet ulkoiluun, liikuntaan ja esimerkiksi kaupunkiviljelyyn. Rakentamisessa huomioidaan myös digitaalisiin toteutuksiin liittyvät ratkaisut.

– On hienoa päästä toteuttamaan näin ainutlaatuista hanketta, jossa uudenlaisella suunnittelulla ja tilaratkaisuilla pystytään parantamaan toiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja edistämään rikoksettoman elämän opettelua, sanoo projektijohtaja, Senaatin rakennuttajapäällikkö Tarja Hietamäki.

Senaatti-kiinteistöt toteuttaa rakennushankkeen yhteistyössä SRV:n kanssa kärkihankeallianssimallilla, jonka perusajatuksena on yhdistää eri tahot toimimaan kaikissa tilanteissa hankkeen parhaaksi.

Hämeenlinnan naisvankila on SRV:n neljäs valtionhallinnon toimitila-asiantuntijalle Senaatti-kiinteistölle kärkihankeallianssimallilla toteutettava kohde. Urakkamallia käytetään Senaatti-kiinteistöjen suurimmissa ja tärkeimmissä hankkeissa.

Hämeenlinnan naisvankila

Rakennuttaja:

Senaatti-kiinteistöt Länsi-Suomen alue

Rakennuttajakonsultti:

Rakennuttajatoimisto HTJ Oy

Palveluntuottaja (kärkihankeallianssi):

SRV Rakennus Oy

Arkkitehti:

Arkkitehtitoimisto Hannu Jaakkola Oy

Kustannusarvio:

n. 34 milj. euroa

Bruttoala:

n. 8 000 brm2

Aloitus:

2019

Valmistuu:

2020

Tämä on vain yksi esimerkki tuhansista rakennusprojekteista, joiden yksityiskohtaiset tiedot löytyvät FaktaNet Livestä. Kokeile ilmaiseksi ja tutustu kaikkiin sinua kiinnostaviin projekteihin!

Kokeile ilmaiseksi