Suomen ensimmäinen katettu jalkapallostadion nousee Jyväskylään. Se on osa Hippos2020-hanketta, jossa Hippoksen alueelle rakennetaan moderni, uuden vuosikymmenen liikunta-, urheilu- ja hyvinvointikeskus. Hankkeen budjetti on 220–250 miljoonaa euroa.

Jyväskylän Hippoksen alueelle rakennetaan uutta tilaa noin 160 000 bruttoneliömetriä. Tavoitteena on ainutlaatuinen urheilu-, liikunta- ja hyvinvointiosaamisen keskittymä.

– Hippos2020 vahvistaa entisestään Jyväskylän asemaa yhtenä Pohjoismaiden johtavista liikuntakaupungeista, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto toteaa kaupungin tiedotteessa.

Jyväskylän kaupungin innovaatiokumppanina hankkeessa on Lehto Group Oyj:n ja Fennia Varainhoito Oy:n muodostama konsortio. Rakentaminen toteutetaan KVR-urakkana, jossa Lehto vastaa suunnittelusta ja rakentamisesta. 

Rakennuttajana toimii Kiinteistö Ky Hippos.

Hippos2020 - havainnekuva etelästä. Kuva: PES-Arkkitehdit

Urheilua ja tapahtumia

Hippokselle rakennetaan nykyaikaiset ja muunneltavat liikuntatilat. Liikuntatilojen osuus tulee olemaan noin 120 000 bruttoneliömetriä. Suunnitelmissa on rakentaa alueelle Suomen ensimmäinen katettu jalkapallostadion. Tämä mahdollistaisi ympärivuotiset ottelut ja tapahtumat 4 500 katsojalle. Monitoimiareena puolestaan on noin 31 000 bruttoneliömetriä. Katsomopaikkoja areenassa on 6 500:lle, ja tapahtumiin mahtuu noin 8 000 hengen yleisö. Areenakeskus on niin ikään 31 000 bruttoneliömetriä. 

Sisäliikuntakeskus palvelee eri lajien harrastajia. Tilat soveltuvat yli 20 lajille kamppailulajeista palloiluun ja yleisurheiluun. Sisäliikuntakeskuksen mid-areena on mitoitettu noin 3 000 katsojalle. Alueelle on suunniteltu myös liikuntapuisto kaiken ikäisille kuntoilijoille sekä jäädytettävät ja lämmitettävät ulkokentät. Pysäköintitalon suuruus on 17 000 bruttoneliömetriä. Pysäköintipaikkoja on 1500 autolle ja polkupyöräpysäköintiin on varattu 690 paikkaa. Urheilun ja liikunnan lisäksi uusi Hippos2020 tarjoaa puitteet erilaisille tapahtumille. Alueelle rakennetaan myös tutkimus-, toimisto-, kauppa-, ravintola- ja majoitustiloja. 

Hippos2020 tavoittelee viisi miljoonaa käyntikertaa vuodessa. Suorituspaikat ja yleisökapasiteetti mahdollistavat esimerkiksi jääkiekon MM-kisojen lohkoisännyyden sekä uinnin, kamppailulajien, salibandyn ja voimistelun arvokisat. Tiloihin on suunniteltu esimerkiksi jalkapallon, autourheilun ja eSportin valmennuskeskukset sekä Jyväskylän urheiluakatemian valmennuskeskus yli 800 urheilijalle ja kymmenille lajeille. 

Vanhat rakennukset puretaan uuden tieltä

Hippos2020-hanke etenee vaiheittain, kun kaikki alueen nykyiset rakennukset uusinta toimistorakennusta lukuun ottamatta puretaan uuden tieltä. Alueella toimivat nykyisin yli 100 seuraa ja Jyväskylän Urheiluakatemia. Rakennustöiden on arvioitu käynnistyvän syksyllä 2019. Alueella toimivat nykyisin yli 100 seuraa ja Jyväskylän Urheiluakatemia. Rakennustöiden on arvioitu käynnistyvän syksyllä 2019.

Hippos 2020-hanke Jyväskylään

Rakennuttaja:

Kiinteistö Oy Hippos

Luonnossuunnittelija: 

PES-Arkkitehdit Oy

Urakkamuoto:

KVR-urakka

Kustannusarvio:

200-250 miljoonaa euroa

Bruttoala:

160 000 neliömetriä

Rakentamisen aloitus:

syksyllä 2019

Tämä on vain yksi esimerkki tuhansista rakennusprojekteista, joiden yksityiskohtaiset tiedot löytyvät FaktaNet Livestä. Kokeile ilmaiseksi ja tutustu kaikkiin sinua kiinnostaviin projekteihin!

Kokeile ilmaiseksi