Uuden poliisiaseman rakentaminen käynnistyy Äänekoskella Keski-Suomessa. Rakennuttajana on Senaatti-kiinteistöt.

Äänekosken uuden poliisiaseman rakennustyöt alkavat arvion mukaan lokakuun puolivälissä ja rakennuksen on tarkoitus valmistua jo vuoden kuluttua, loppuvuodesta 2020. Uusi poliisiasema rakennetaan Äänekosken paloaseman viereiselle tontille.

Rakennushankkeen kustannusarvio on noin yhdeksän miljoonaa euroa. Uusi poliisiasema on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2020 loppupuolella.

Vuodesta 2015 lähtien Äänekosken poliisiasema on toiminut väistötiloissa sisäolosuhdeongelmien vuoksi kahdessa liikekiinteistössä Äänekosken keskustassa. Osa toiminnoista on ollut sijoitettuna Saarijärven poliisiaseman tiloihin ja osa henkilöstöstä työskentelee väliaikaisesti Jyväskylän poliisiasemalla.

Yksi yhteinen toimipaikka tuo nykytilanteeseen odotetun parannuksen ja parantaa poliisin toimintakykyä.

– Uudesta poliisiasemasta tulee niin sanottu täyden palvelun poliisiasema, jossa toimivat valvonta- ja hälytystoiminta, rikostorjunta, lupapalvelut ja poliisivankila. Työntekijämäärä tulee olemaan yli 40, Sisä-Suomen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikköKari Hemminki sanoo Senaatti-kiinteistöjen tiedotteessa.

Uudenlaisen poliisitalomallin pilottikohde

Rakentamistapa perustuu uuteen malliin, jota pilotoidaan Äänekoskella. Vakioiduilla ja helposti muokattavilla tilaratkaisuilla mahdollistetaan hankkeiden toteutus nopeammin, joustavammin ja kustannustehokkaammin. Uudenlainen poliisitalomalli on suunniteltu erityisesti pienempien poliisiasemien toteutukseen.

Äänekosken uusi poliisitalo
Kuva: Senaatti-kiinteistöt

Samalla suunnitteluratkaisulla rakennusta on mahdollista skaalata poliisiaseman henkilömäärän mukaan. Tiloja voidaan muokata tarpeiden mukaan, esimerkiksi toimistotiloihin voidaan tehdä väliseinämuutoksia tai henkilöstön sukupuolijakauman muuttuessa naisten sosiaalitilojen kokoa voidaan kasvattaa.

– Vakioitujen, valmiiksi suunniteltujen mallien käyttäminen säästää merkittävästi aikaa ja eri osapuolten resursseja hankesuunnittelussa. Suunnitteluajassa säästö on vähintään puolet normaalikäytännöstä ja myös rakennusaika lyhenee arviolta viidenneksen, aluepäällikkö Marko Jalkanen Senaatti-kiinteistöistä kertoo.

Hankkeen kustannusarvio on 9 miljoonaa euroa. Kustannukset voivat Jalkasen mukaan kuitenkin vähentyä uuden suunnitteluratkaisun johdosta jopa 10–15 prosenttia.

Muuttuvat toimitilatarpeet huomioon

Äänekoskella pilotoitava poliisitalomalli on esimerkki poliisin ja Senaatin tiiviissä yhteistyössä toteuttamasta poliisilaitosten toimitila- ja työympäristökonseptin päivityksestä, joka on juuri valmistunut. Konsepti ohjaa poliisin uusien toimipisteiden suunnittelua sekä vanhojen toimipisteiden korjausta ja kehittämistä. Poliisilaitosten suunnittelussa ja rakentamisessa otetaan huomioon muuttuneet toimitilatarpeet, toiminnan sujuvoittaminen, digitalisaation vaikutukset ja uudet työnteon tavat.

Senaatti-kiinteistöt on valtion sisäinen palvelukeskus, joka vastaa valtion toimitiloista ja niiden kehittämisestä. Senaatin perimillä vuokrilla katetaan kiinteistöjen vaatimat investointi- ja ylläpitokulut.

Äänekosken poliisitalo

Rakennuttaja:

Senaatti-kiinteistöt

Rakennuttajakonsultti:

WSP Finland Oy

Arkkitehti:

Arkkitehtitoimisto Havas Rosberg Oy

Rakennesuunnittelija:

Sweco Rakennetekniikka Oy

Geosuunnittelu:

Sweco Rakennetekniikka Oy

LVISA suunnittelija:

Insinööritoimisto J.Markkanen Oy

Aloitus:

syksy 2019

Valmistuu:

loppuvuosi 2020

Urakkamuoto:

projektinjohto

Kustannusarvio:

9 miljoonaa euroa

Tämä on vain yksi esimerkki tuhansista rakennusprojekteista, joiden yksityiskohtaiset tiedot löytyvät FaktaNet Livestä. Kokeile ilmaiseksi ja tutustu kaikkiin sinua kiinnostaviin projekteihin!

Kokeile ilmaiseksi