Helsingin ja Espoon välillä liikennöivän Raide-Jokerin rakentamisen on tarkoitus alkaa kesäkuussa. Infrastruktuurin kokonaiskustannusarvio on 386 miljoonaa euroa.

Raide-Jokerin reitti on 25 kilometriä, josta 16 kilometriä on Helsingin ja 9 kilometriä Espoon puolella. Raideyhteys kulkee välillä Helsingin Itäkeskus – Espoon Keilaniemi. Jos suunniteltu aikataulu toteutuu, voivat matkustajat hypätä pikaraitiovaunun kyytiin kesällä 2024.

Raide-Jokeri korvaa Helsingin seudun vilkkaimmin liikennöidyn 550-runkobussilinjan. Tämän kuljetuskapasiteetti ei pysty vastaamaan kasvavaan matkustajamäärään. Laskelmien mukaan Raide-Jokerilla tehdään vuonna 2030 noin 91 000 matkaa arkivuorokaudessa.

Toteutus allianssimallilla

Raide-Jokeri toteutetaan allianssimallilla. Allianssin osapuolina ovat Helsingin ja Espoon kaupunkien muodostama tilaajaorganisaatio, YIT Suomi Oy:n ja NRC Finland Oy:n (aikaisemmin VR Track Oy) muodostama urakoitsijaryhmittymä sekä suunnitteluryhmittymä, johon kuuluvat Ramboll Oy, Sitowise Oy ja NRC Finland Oy.

– Tavoitteemme on aloittaa rakentaminen ensimmäinen kesäkuuta. Ensimmäisestä kesäkaudesta odotetaan tehokasta, sillä rakentaminen on tarkoitus toteuttaa yhtä aikaa eri paikoissa reitin varrella. Kiivaimmat rakentamisen vuodet ovat varmastikin 2020–2022, jolloin hankkeella työskentelee parhaimmillaan 500–600 henkeä, tuotantojohtaja Timo Leppänen YIT:ltä kertoo yhtiön tiedotteessa.

– Raide-Jokeri on haasteellinen ja pitkäaikainen projekti, joka toteutetaan vilkkaassa kaupunkiympäristössä, maantieteellisesti laajalla alueella. Nämä lähtökohdat tuovat hankkeelle paljon erityispiirteitä. Niistä tärkeimpiin lukeutuvat työaikaiset liikennejärjestelyt, mihin on panostettu paljon jo kehtiysvaiheessa.

Raide-Jokerin aloitusajankohdan varmistuminen odottaa vielä Espoon kaupunginvaltuuston päätöstä hankesuunnitelman enimmäishinnasta. Helsingin kaupunginvaltuusto on jo omalta osaltaan tehnyt asiasta päätöksen.

Varikko Ruskearannalle

Raide-Jokerin varikko rakennetaan Helsingin Roihupeltoon. Varikon kokonaiskustannusarvio on 69,45 miljoonaa euroa.

Raide-Jokeri havainnekuva
Raide-Jokeri Ravitiellä Espoossa. Havainnekuva 2017. Kuva: Raide-Jokeri.
Raide-Jokeri Käskynhaltijantiellä. Havainnekuva 2015. Kuva: Raide-Jokeri
Otaniemen Ainonaukio. Havainnekuva vuodelta 2018. Kuva: Raide-Jokeri.
Otaniemen Ainonaukio. Havainnekuva vuodelta 2018. Kuva: Raide-Jokeri.

Raide-Jokeri

Rakennuttaja:

Helsingin kaupungin liikennelaitos

Kustannusarvio:

386 milj. euroa

Urakkamuoto:

allianssiurakka

Aloitus:

kesäkuu 2019

Valmistuu:

kesä 2024

Tämä on vain yksi esimerkki tuhansista rakennusprojekteista, joiden yksityiskohtaiset tiedot löytyvät FaktaNet Livestä. Kokeile ilmaiseksi ja tutustu kaikkiin sinua kiinnostaviin projekteihin!

Kokeile ilmaiseksi