Helsinki-Vantaan lentoasemalla on menossa mittava terminaali 2:n rakennushanke, joka kuuluu Finavian investointiohjelmaan. Lentoaseman lähtöselvitys- ja tuloaulat sekä julkisen liikenteen järjestelyt myllerretään uusiksi. Terminaali 2:n eteen valmistuu 2020-luvun alussa täysin uudenlainen lentomatkustajia palveleva alue.

Muutostyöt kattavat yhteensä 35 000 neliömetriä ja uudisrakennus on kooltaan 40 000 neliömetriä. Sen ovat suunnitelleet Arkkitehtitoimisto ALA Oy ja Arkkitehtitoimisto HKP Oy sekä teknisenä asiantuntijana Ramboll Finland Oy. Matkustajia odottaa tulevaisuudessa hulppea ja arkkitehtonisesti upea lentoasema.

– Rakennamme uudisosan lähtöselvitystä, turvatarkastusta, matkatavaroiden luovutusta ja matkustajien vastaanottamista varten. Terminaali 2:n nykyiset lähtö- ja tuloaulat muuttuvat täydellisen muodonmuutoksen jälkeen porttialueeksi. Lentoasemalle saadaan runsaasti lisää matkustajatilaa ja mahdollisuuksia kehittää palvelutarjontaa entistä monipuolisemmaksi, kertoo Finavian tekninen johtaja Henri Hansson sanoo.

Uusi terminaalilaajennus koostuu kahdesta osasta. City Hallissa sijaitsevat lähtö- ja tuloaulat, Security Boxissa turvatarkastus- ja matkatavara-aula. Tavoitteena on selkeyttää koko lentoaseman rakennetta siten, että matkustaja tunnistaa jo ulkoa niin sisäänkäynnin kuin pääpiirteittäin koko matkustajaprosessin. Lähtöaula on näyttävä ja yhtenäinen tila aaltoilevan puukaton alla.

Laajennukseen kuuluu myös parkkitalo

Terminaali 2:n laajennukseen kuuluu myös uuden parkkitalon rakentaminen. Parkkihalliin tulee lisää 1 800 autopaikkaa. Lisäksi uusi taksialue on kooltaan noin 4 500 ja bussiasema noin 6 500 neliömetriä.

Pysäköintihalli valmistuu vuonna 2020, uudisrakennus vuonna 2021 ja muutostyöt vuonna 2022. Rakennustöiden allianssin muodostavat Finavia, SRV sekä laajennuksen suunnitteluryhmä Arkkitehtitoimisto ALA Oy, Arkkitehtitoimisto HKP Oy ja Ramboll Finland Oy.

Miljardin euron investointiohjelma

Terminaali 2:n rakennushanke on osa Finavian miljardin euron investointiohjelmaa. Tavoitteena on vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa merkittävänä eurooppalaisen lentokenttänä sekä valmistautua palvelemaan 30 miljoonaa matkustajaa.

Muutostöihin liittyen yli seitsemän miljoonaa autoa palvellut pysäköintihalli P1/P2 puretaan Helsinki-Vantaan uuden sisäänkäynnin tieltä. Työt käynnistyvät alkuvuodesta. Finavia on valmistautunut parkkihallin purkuun jo etukäteen ja laajentanut P5-pysäköintihallia vuonna 2016.

Helsinki Airport ulkopuolelta
Helsinki Airport saapuvat. Kuva Arkkitehtitoimisto ALA

Helsinki-Vantaan lentoaseman T2 terminaalin laajennus- ja muutostyö Vantaalla

Rakennuttaja:

Finavia Oyj

Arkkitehti:

Arkkitehtitoimisto ALA Oy

Arkkitehti:

Arkkitehtitoimisto HKP Oy

Rakennuttajakonsultti:

Rakennuttajatoimisto HTJ Oy

Rakennesuunnittelija:

Ramboll Finland Oy

Rakennusurakoitsija:

SRV Rakennus Oy

Urakkamuoto:

Allianssiurakka

Kustannusarvio:

180 miljoonaa euroa

Bruttoala:

75000 neliömetriä

Rakentamisen aloitus:

tammikuu 2019

Valmistuu:

2022

Tämä on vain yksi esimerkki tuhansista rakennusprojekteista, joiden yksityiskohtaiset tiedot löytyvät FaktaNet Livestä. Kokeile ilmaiseksi ja tutustu kaikkiin sinua kiinnostaviin projekteihin!

Kokeile ilmaiseksi