TEKSTI IRENE MURTOMÄKI | KUVA POSIVA OY

Hankkeiden arvo nousee seitsemässä maakunnassa

Vuoden 2019 toisella vuosineljänneksellä aloitettavaksi suunniteltujen rakennushankkeiden arvo nousee seitsemässä maakunnassa verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Suurinta kasvu on Satakunnassa, Etelä-Karjalassa ja Pohjanmaalla, kertoo Rakennusalan trendit Q2/2019 -raportti.

Kärjessä on Satakunta, jossa aloitettavaksi suunniteltujen rakennusprojektien kasvu on huimat 390 prosenttia. Eurajoelle rakennettavan Olkiluodon kapselointilaitoksen arvo on noin 500 miljoonaa euroa. Tämä on lähes kymmenesosa toisella vuosineljänneksellä aloitettavaksi suunniteltujen rakennushankkeiden arvosta, joka on 5,2 miljardia euroa.

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitokseen kuuluvan maanpäällisen kapselointilaitoksen rakentamisen on tarkoitus alkaa kesäkuussa ja sen on määrä valmistua kolmen vuoden päästä. Olkiluodon kapselointilaitoksen rakennuttaa Posiva Oy.

Rakennusalan trendit Q2/2019 -raportin mukaan hankkeiden arvossa mitattuna kasvu on suurta myös Etelä-Karjalassa, jossa nousua on yli 200 prosenttia. Syynä tähän on Väyläviraston Luumäki-Imatra-kaksoisraiteen rakentaminen.

Ratahankkeen arvo on 189 miljoonaa euroa, kun koko maakunnan hankkeiden arvo on yhteensä 205 miljoonaa euroa. Rakennustöiden on suunniteltu käynnistyvän touko-kesäkuussa, ja hankkeen valmistuminen on aikataulutettu vuodelle 2023.

Pohjanmaalla rakennusaloitusten arvo huhti-kesäkuussa on ennusteen mukaan 188 miljoonaa euroa, joka on 121 prosenttia suurempi kuin vuoden 2018 vastaava summa. Nousuun vaikuttaa Vaasan keskussairaalan H-uudisrakennus, jonka arvo on noin 130 miljoonaa euroa. Vaasan keskussairaalan yhteyteen rakennettavan H-uudisrakennuksen toteuttaa Bothnia High 5 -allianssi. 

RPT Docu Oy:n julkaiseman Rakennusalan trendit Q2/2019 -raportin tiedot perustuvat FaktaNet Live -tietokantaan. Rakennusalan trendit Q2/2019 -raportti on helppo tapa seurata koko maan ja maakuntien rakennushankkeita.

Seuraava raportti julkaistaan elokuussa. Rakennusalan trendit Q3/2019  -raportti summaa vuoden kolmannella vuosineljänneksellä eli heinä-syyskuussa alkavaksi suunnitellut rakennushankkeet.