Pirkanmaan voimakas rakentaminen jatkuu

Pirkanmaalla rakentaminen jatkuu vilkkaana, kertoo RPT Docu Oy:n julkaisema Rakennusalan trendit Q1 -raportti. Maakunnan uusien rakennushankkeiden arvo ensimmäisellä vuosineljänneksellä on 278 miljoonaa euroa, joka on samaa suuruusluokkaa kuin vuosi sitten. RPT Docu Oy:n tutkimus- ja kehitysjohtaja Hannu Rimpiläinen toteaa Pirkanmaan olevan yksi vahvimmista alueista: 

–Maakunnassa on rakentaminen ollut aktiivista jo usean vuoden ajan, ja sama tahti näyttää jatkuvan. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä on alkamassa kaksitoista yli kymmenen miljoonan euron arvoista rakennushanketta.

Näitä ovat muun muassa SRV Rakennus Oy:n Pirkanmaan Eteläkannen tornitalo 2 Tampereella, Valkeakosken kaupungin Roukan yhtenäiskoulu ja Peab Oy:n As Oy Kurjen Kruunu Tampereella. Uudisrakentamisen lisäksi on luvassa korjausrakentamista. Tampereen yliopistollisen sairaalan alueella työt etenevät ja ensimmäisellä vuosineljänneksellä alkavat R-rakennuksen muutostyöt. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hanke on arvoltaan noin 10 miljoonaa euroa.

Kymmenessä maakunnassa nousua

Rakennusalan trendit Q1 -raportin mukaan vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä käynnistyvien rakennushankkeiden arvo nousee kymmenessä maakunnassa. Pirkanmaan lisäksi positiivista muutosta tapahtuu Kanta-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Varsinais-Suomessa, Pohjois-Savossa, Keski-Suomessa, Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa.

– Kun tarkastellaan rakennushankkeiden sijoittumista maakunnissa, niin ne keskittyvät yksinomaan isoihin kaupunkeihin. Rakentaminen näkyy maakuntien keskuksissa, Rimpiläinen kertoo.

Uudellamaalla hiipumista

Ensimmäisellä vuosineljänneksellä 2019 aloitettavien rakennushankkeiden arvo laskee kahdeksassa maakunnassa, jotka ovat Uusimaa, Päijät-Häme, Etelä-Karjala, Pohjois-Karjala, Satakunta, Etelä-Savo, Keski-Pohjanmaa ja Kainuu.

– Uudellamaalla käynnistyvien rakennushankkeiden arvo on toki edelleen suuri verrattuna muihin maakuntiin. Mutta verratessa kuluvaa vuotta vuoteen 2018 on aloitusten arvo nyt merkittävästi pienempi kuin tuolloin, Hannu Rimpiläinen toteaa.

Vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä alkaa kolme yli 50 miljoonan euron arvoista hanketta, kun vuosi sitten niitä oli seitsemän. Kaikkien käynnistyvien hankkeiden yhteenlaskettu arvo laskee viime vuoden 2,35 miljardista 1,87 miljardiin. Muutos on 20 prosenttia.